Ons advies voor kinderschoenen - 0 tot 2 jaar oud


Vanaf wanneer draagt mijn baby schoenen, en welke?

De baby is net geboren en brengt de meeste tijd liggend door: het betere leven! De voetjes groeien snel, tot ongeveer 6 maanden oud. Kies het liefst lichte, soepele slofjes, zonder harde zool. Zo zijn de voetjes goed beschermd.


De baby begint met kruipen: oh happy day.. Op dit moment is het nog lang geen tijd voor lange wandelingen, maar is het belangrijk dat de schoen de voet zo min mogelijk weerhoudt van ontwikkeling. Soepelheid is het belangrijkste: slofjes voor thuis met anti-slip strips op de zolen (better safe than sorry!) en voor buiten schoenen met plakkers of veters.


De baby staat al: maak snel een foto! Het belangrijkst: de enkels goed ondersteunen met een verhoogde schacht, maar wel soepel zodat ze makkelijk van zittende naar staande positie kunnen gaan.


De baby begint rond te lopen: op onderzoek uit! Een leuke ontdekkingsperiode voor jouw kind, maar het is natuurlijk ook van belang om ze zo goed mogelijk te helpen bij het leren lopen door het juiste paar schoenen uit te kiezen.

Hoe ziet een goede schoen er uit? “Mijn eerste stapjes”:

1. het liefst van leer, (ademend en veroorzaakt minder allergieën)
2. een hoge schacht voor de beste ondersteuning
3. een anti-slipzool en soepel genoeg voor het evenwicht
4. verstevigingen bij de hak en tenen voor optimale bescherming
5. een ronde, brede voorkant zodat jouw baby de tenen goed kan bewegen


De juiste maat vinden

Het is belangrijk om eerst de voet goed op te meten met de voetmeter van Sarenza. Dit doe je het beste door je kind goed met de hiel tegen de lijn te laten staan, met ontspannen tenen. Als jouw kind te klein is, of als hij/zij wellicht even geen zin heeft (tja dat gebeurt helaas wel eens), gebruik dan een meetlint om de lengte van de voeten op te meten. Van de hak tot aan de grote teen en kijk vervolgens in onze maattabel.

Om er zeker van te zijn dat de voet de voorkant van de schoen niet raakt, duw je bij het passen van de schoen de voorkant zachtjes in. Er moet ongeveer 1 centimeter tussen de voorkant van de schoen en de grootste teen zitten.

Opgelet: een te korte schoen blokkeert de ontwikkeling van de voet van het kind. Te groot geeft niet genoeg stabiliteit. Het is dus aan te raden om geen schoenen te kopen die één schoenmaat groter zijn ‘voor de zekerheid’.


Hoe vaak de schoenen vervangen?

Tussen 1 en 2 jaar oud verandert een kind ongeveer elke twee maanden van schoenmaat. Ook al bespaar je kosten door oude schoenen van broertjes of zusjes te gebruiken voor een jonger kind, de afdruk van de voet verschilt per kind en zal de stevigheid van de schoen verminderen.